Blogi

Histamiini-intoleranssi – mistä on kyse ja kuinka hoitaa sitä ruokavaliolla?

Histamiini on biogeeninen amiini (pieni molekyylinen aineenvaihduntatuote), jota löytyy kaikkialta kehosta ja erityisesti iholta sekä limakalvoilta (1). Elimistö muodostaa histamiinia omatoimisesti, mutta histamiinia voidaan saada myös ruuan mukana. Joillekin henkilöille histamiinia voi kerääntyä elimistöön enemmän kuin sitä ehditään hajottaa, johon voi liittyä vatsaoireita sekä ruoansulatuskanavan ulkopuolisia oireita. Tätä tilaa kutsutaan histamiini-intoleranssiksi. Jatka lukemista ”Histamiini-intoleranssi – mistä on kyse ja kuinka hoitaa sitä ruokavaliolla?”

Urheilijan vegaaniruokavalion toteuttaminen käytännössä

Vegaaniruokavalioon liittyy monenlaisia väitteitä ja uskomuksia. Yksi sitkeimmistä väitteistä on se, että saako urheilija riittävästi proteiinia vegaaniruokavaliosta. Toinen melko yleinen väite liittyy energiansaantiin, joka nousi esille mm. armeijan kasvisruokapäivän yhteydessä vuoden 2018 loppupuolella, jolloin entinen puolustusministeri tokaisi: ”Armeija ei taistele kukkakaalipirtelön voimalla”.  Joka tapauksessa näitä väitteitä riittää. Jatka lukemista ”Urheilijan vegaaniruokavalion toteuttaminen käytännössä”

Kasvisruokavalio urheilijalla – uhka vai mahdollisuus?

Yhä useampi miettii kasvisruokavalion noudattamista. Taustalla on monenlaisia perusteluja, kuten terveellisyys, eettisyys ja viime aikoina pinnalle nousseet ilmastokysymykset. Myös moni urheilija ja liikkuja miettii kasvisruokavalioon ryhtymistä tai noudattaa sitä jo tällä hetkellä. Jatka lukemista ”Kasvisruokavalio urheilijalla – uhka vai mahdollisuus?”

D-vitamiini ja urheilu – mikä on urheilijalle sopiva D-vitamiinitaso ja -annos?

D-vitamiini on ehkä yksi eniten keskustelu herättävä ravintoaine. Myös urheilupiireissä moni luottaa D-vitamiinilisien voimaan suorituskyvyn nostattajana ja vastustuskyvyn vahvistajana. Mutta pitääkö D-vitamiinille asetetut kovatkin lupaukset paikkaansa? Jatka lukemista ”D-vitamiini ja urheilu – mikä on urheilijalle sopiva D-vitamiinitaso ja -annos?”

Harjoittelun aiheuttamat vatsaoireet – mekanismit ja ehkäisykeinot

Ruoansulatuskanavan vaivat ovat yleisiä monissa urheilulajeissa, mutta erityisesti kestävyyslajeissa. Vatsaoireiden yleisyys tavallisesti lisääntyy sitä mukaan, mitä pitkäkestoisempi ja kovatehoisempi liikuntasuoritus on kyseessä. Tyypillisiä ruoansulatuskanavan ongelmia kestävyysurheilijoilla ovat muun muassa pahoinvointi, vatsakrampit, ripuli ja oksentelu. Ruoansulatuskanavan vaivat eivät ole vain epämukavia, vaan voivat heikentää suorituskykyä, ja äärimmäisissä tapauksissa voivat aiheuttaa terveydellisiä haittoja, kuten suolilamaa, verenvuotoista mahatulehdusta ja iskeemistä koliittia. Jatka lukemista ”Harjoittelun aiheuttamat vatsaoireet – mekanismit ja ehkäisykeinot”

Ärtyvän suolen ruokavaliohoito – FODMAP-hiilihydraatit, gluteeni, rasva, kapsaisiini ja muut ravintotekijät

Ruoka on merkittävässä roolissa ärtyvän suolen oireiden kehittymisessä. Oireiden ja ruoan välisten yhteyksien löytäminen on kuitenkin kiven takana, sillä ruoka sisältää lukemattoman määrän erilaisia komponentteja, joilla voi olla vaikutuksia suolistoon. Jatka lukemista ”Ärtyvän suolen ruokavaliohoito – FODMAP-hiilihydraatit, gluteeni, rasva, kapsaisiini ja muut ravintotekijät”