Uudessa prospektiivisessa tutkimuksessa arvioitiin FODMAP-rajoitteisen ruokavalion pitkäaikaisia vaikutuksia ärtyvän suolen (IBS) hoidossa. Kirjoitimme jo aikaisemmin lyhyesti FODMAP-rajoitteisesta ruokavaliosta ärtyvän suolen hoidossa sekä ärtyvän suolen sairauden taustoista. Voit käydä lukemassa jutun täältä.

Tutkimus julkaistiin Gut -lehdessä ja siihen osallistui 100 erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon IBS-potilasta. Vatsaoireet arvioitiin kyselylomakkeella ennen FODMAP -ruokavalio-ohjausta. Ruokavalio-ohjaus piti sisällään 4 – 8 viikkoa kestävän FODMAP-rajoitteisen ruokavaliojakson, jonka jälkeen potilaat lisäsivät FODMAP-pitoisia ruoka-aineita vähitellen, 6 – 18 kuukauden aikana, takaisin ruokavalioon.

Tutkimuksen sadasta potilaasta 62 kertoi saaneensa selvää helpotusta vatsaoireisiinsa FODMAP-ruokavaliorajoituksen aikana. Näistä selvää helpotusta saaneista potilaista 44 raportoi oireiden pysyneen hyvällä tasolla myös vuoden seurannassa, samalla kun tutkittavat olivat lisänneet ruokavalioon vähitellen FODMAP-pitoisia ruoka-aineita. Suurin osa potilaista kuitenkin jatkoi osittaista ruokavaliorajoitusta FODMAP-hiilihydraattien sietokyvyn mukaan. Ne potilaat (n = 62), jotka kertoivat saaneensa helpotusta oireisiinsa FODMAP-rajoiteisesta ruokavaliosta verrattuna niihin potilaisiin (n = 38), joilla oireet eivät helpottaneet, olivat myös merkitsevästi vähäoireisempia tai oireettomia vuoden seurannassa seuraavien vatsaoireiden osalta: vatsakipu, turvotus, ilmavaivat, tunne suolen huonosta tyhjentymisestä, vatsan kurina ja löysä vatsa.

Yhteenveto

Suurin osa niistä potilaista, jotka saivat helpotusta vatsaoireisiin FODMAP-rajoitteisen jakson aikana, pysyi oireettomana tai vähäoireisina myös jatkossa, samalla kun ruokavalioon palautettiin vähitellen FODMAP-hiilihydraattipitoisempia ruokia. Suurin osa potilaista kuitenkin jatkoi edelleen osittaista ruokavaliorajoitusta. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että noin 75 prosenttia IBS-potilaista voi saada helpotusta vatsavaivoihin FODMAP-rajoitteista ruokavaliota noudattamalla.

FODMAP-rajoitteisen ruokavalion pitkäaikaisista terveysvaikutuksista ei ole juuri tutkimustietoa. Tiedetään, että terveydelle mahdollisesti hyödyllisten bifidobakteerien määrä laskee suolistossa ruokavaliorajoituksen aikana, joten liian pitkäaikainen FODMAP-rajoitus ei ole tämänhetkisen näkemyksen kannalta suositeltavaa. Sen sijaan, FODMAP-hiilihydraatteja runsaammin sisältäviä ruokia näyttäisi olevan hyvä lisätä asteittain takaisin ruokavalioon.

Ärtyvän suolen ruokavaliohoidon toteuttamisessa kannattaa turvautua laillistetun ja asiaan perehtyneen ravitsemusterapeutin apuun. Ravitsemusterapeutti osaa katsoa ruokavaliota kokonaisuutena, antaa oireiden mukaista ohjausta, tarjota vaihtoehtoisia ruoka-aineita poissuljettujen tilalle ravitsemuksellisen riittävyyden turvaamiseksi ja ohjata ruoka-aineita takaisin ruokavalioon yksilöllisen sietokyvyn mukaan.

Kirjoittaja: Tomi Valtanen

Kuva: freedigitalphotos / Mister GC

Lähteet:

Staudacher HM, Lomer MC, Anderson JL, Barrett JS, Muir JG, Irving PM, Whelan K.Fermentable carbohydrate restriction reduces luminal bifidobacteria and gastrointestinal symptoms in patients with irritable bowel syndrome. J Nutr. 2012 Aug;142(8):1510-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22739368

de Roest RH, Dobbs BR, Chapman BA, Batman B, O’Brien LA, Leeper JA, Hebblethwaite CR, Gearry RB.The low FODMAP diet improves gastrointestinal symptoms in patients with irritable bowel syndrome: a prospective study. Int J Clin Pract. 2013 Sep;67(9):895-903. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23701141

Staudacher HM, Whelan K, Irving PM, Lomer MC. Comparison of symptom response following advice for a diet low in fermentable carbohydrates (FODMAPs) versus standard dietary advice in patients with irritable bowel syndrome. J Hum Nutr Diet. 2011 Oct;24(5):487-95. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21615553

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s