Tuore heinäkuussa 2015 julkaistu systemaattinen katsaus ja meta-analyysi selvitti probioottien nauttimisen vaikutuksia paastoverensokeriin, paastoinsuliinitasoihin sekä insuliiniresistenssiin. Ruanin ja kollegoiden tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä.Tutkimuksessa oli mukana vain randomisoituja kontrolloituja tutkimuksia. 17 tutkimusta otettiin mukaan meta-analyysiin, tutkittavat (n = 1 105) olivat täysi-ikäisiä, joilla sokeriarvot olivat joko liian koholla tai normaaleja.

Probiootit ovat eläviä, haitattomia, yhden tai useamman mikrobikannan viljelmiä, joilla voi olla nautittuina terveyden kannalta edullisia ominaisuuksia. Tyypillisempiä probiootteja ovat Lactobacillus-suvun maitohappobakteerit tai bifidobakteerit.

Probioottikannat ja määrät vaihtelivat tutkimusten välillä. Kahdeksassa tutkimuksessa käytettiin vain yhtä probioottikantaa ja muissa kantoja oli kaksi tai enemmän. Probioottilähteitä oli useita: kapseli, jogurtti, juoma, leipä, juusto ja fermentoitu kaurapuurokeitto.

Tulokset

Probioottien nauttiminen laski merkitsevästi paastoverensokeria (0.31 mmol/L, p = 0.02) verrattuna verrokkiryhmään. Kun probioottien vaikutusta tarkasteltiin vain hyperglykemiasta (korkea verensokeri) kärsivien potilaiden kesken, laski verensokeri vielä selvemmin (1.46 mmol/L, p = 0.01). Normaalit verensokeritasot omaavien potilaiden kohdalla paastoverensokerin muutos ei ollut merkitsevä. Niissä tutkimuksissa, joissa käytettiin useita probioottikantoja, nautitut probiootit vähensivät merkitsevästi paastoverensokeria, kun taas yhden kannan tutkimuksissa ei havaittu merkitsevää paastoverensokerin laskua. Yli kahdeksan viikkoa kestävien tutkimusten kohdalla havaittiin tilastollisesti merkitsevää laskua paastoverensokereissa, kun taas lyhyemmiessä tutkimuksissa tämä lasku ei ollut merkitsevä, vaikkakin trendi (p = 0.06) oli samansuuntainen.

Probioottien nauttiminen laski merkitsevästi paastoinsuliinia (1.29 μU/mL, p = 0.004). Toisaalta, kun tutkimusten joukosta poistettiin alle 20 koehenkilön tutkimukset ei yhteys ollut enää tilastollisesti merkitsevä. Hyperglykeemiset potilaat hyötyivät probioottien nauttimisesta enemmän (-2.01) kuin ei-hyperglykeemiset (-1.20), tosin vain kahdessa tutkimuksessa tarkasteltiin probioottien nauttimisen vaikutusta hyperglykemiapotilaiden insuliinitasoihin joka heikentää tulosten luotettavuutta. Useiden probioottikantojen käyttäminen näytti laskevan paastoinsuliinia, kun taas yksittäisillä probioottikannoilla ei havaittu vaikusta paastoinsuliinin laskussa. Probioottien nauttiminen kapselimuodossa näytti laskevan paastoinsuliinia merkitsevästi, mutta muilla tavoin annetulla probiootilla ei ollut vaikutusta paastoinsuliinin.

Probiootit laskivat myös merkitsevästi insuliiniresistenssiä kuvaavaa HOMA-IR-arvoa (-0.48, p = 0.007). Yhteys ei kuitenkaan ollut enää tilastollisesti merkitsevä, kun tutkimusten joukosta poistettiin pienellä tutkimusjoukolla (alle 20 tutkimushenkilöä) tehdyt tutkimukset. HOMA-IR-arvo parantui hyperglykemiasta kärsivillä potilailla selvästi enemmän kuin ei-hyperglykeemisillä, mutta luotettavuutta heikentää se, että hyperglykemiapotilaiden osalta mukana oli vain yksi tutkimus. Yksittäiset probioottikannat eivät juuri vaikuttaneet HOMA-IR-arvoon, mutta useiden probioottikantojen käyttö paransi arvoa. Kapselimuodossa nautitut probiootit laskivat HOMA-IR-arvoa, mutta vastaavanlaisia tuloksia ei havaittu muilla tavoin annettujen probioottien kohdalla.

Yhteenveto

Probioottien nauttiminen tutkituista probioottien lähteistä näyttäisi voivan mahdollisesti vaikuttaa pienessä määrin paastoglukoosiin, paastoinsuliinin ja insuliiniherkkyyteen. Tutkimuksen mukaan vaikuttaisi siltä, että erityisesti hyperglykemiasta kärsivät saattaisivat mahdollisesti hyötyä probioottien käytöstä, ainakin paastoverensokerin osalta. Paastoinsuliinin ja insuliiniresistenssin osalta tutkimusnäyttö on vielä kovin hataraa, koska tutkimuksia aiheesta ei ole riittävästi. Pieni verensokeritason paraneminen saattaa kuitenkin jo aikaansaada joitakin terveydellisiä hyötyjä. Verensokerin heikko säätely altistaa monille metabolisille sairauksille, kuten ylipainolle, diabetekselle, uniapnealle ja sydän- ja verisuonitaudeille.

Probioottien mahdollinen vaikutusmekanismi verensokeriin säätelyyn on vielä epäselvä. Probiootit saattavat vaikuttaa terveydelle edullisesti esimerkiksi oksidatiivisen stressin (hapetustressi) ja matala-asteiseen tulehduksen välityksellä, jotka kummatkin on yhdistetty aikaisemmissa tutkimuksissa heikentyneeseen sokerinsietoon.

Tutkimuksissa käytettiin monia erilaisia probioottikantoja niin yksin kuin useiden kantojen sekoituksina. Tämänhetkisen tiedon valossa olisikin vaikea ja epäluotettavaa suositella mitään tiettyä probioottivalmistetta tai probiootin lähdettä. Tämän systemaattisen katsauksen ja meta-analyysin perusteella kapselimuodossa nautitut useaa eri probioottikantaa sisältävät valmisteet näyttivät mahdollisesti tehoavan parhaiten. Tutkimusten tulokset eivät olleet kuitenkaan yhtenäisiä ja tuloksiin (myös tämän uuden systemaattisen katsauksen) tulee suhtautua kriittisesti ja erilaisiin probioottivalmisteisiin liitettyihin terveysväittämiin varauksella.

Useista tutkimuksista huolimatta aiheesta tarvitaan lisää satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia suuremmilla tutkimusjoukoilla, joita jäämmekin innolla odottamaan!

Kirjoittaja: Tomi Valtanen

Lähteet:

Ruan Y, Sun J, He J, Chen F, Chen R, Chen H. Effect of Probiotics on Glycemic Control: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized, Controlled Trials. Plos One 2015 10;10(7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2616174

Kuva: freedigitalphotos.net / renjith krishnan

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s