Ärtyvä suoli vaivaa noin 10 – 20 %:a länsimaalaisista. Oireina voivat olla vatsakipu, tukala olo vatsassa, ummetus, ripuli ja ilmavaivat.Ärtyvä suoli voi heikentää elämänlaatua merkittävästi. Oireille on tyypillistä, että niiden voimakkuus vaihtelee ajoittain. Oireiden taustalla voi olla tavallista herkempi vatsan alueen kipuaistimus, lisääntynyt kaasun tuotto paksusuolessa (mahdollisesti myös ohutsuolessa), häiriöt suoliston mikrobitasapainossa, matala-asteinen tulehdus suolistossa ja suoliston voimakas supistelu tai laiskistuminen. Häirintyneen toiminnan syitä ei tarkoin tiedetä.
Vielä vähän aikaa sitten ärtyvään suoleen ei ollut tarjolla selkeää hoitoa. Viime aikoina on saatu lupaavaa tutkimusnäyttöä FODMAP-hiilihydraattien vähentämisestä ruokavaliossa osana hoitoa, sillä noin 3/4 ärtyvästä suolesta kärsivää saa siitä apua. FODMAP-hiilihydraatit (englanniksi fermentable Oligo-, Di- and Monosaccharides, and Polyols) ovat ohutsuolessa huonosti imeytyviä kuitumaisia hiilihydraatteja, jotka ajautuvat paksuoleen bakteerien fermentoitavaksi. Fermentaatio on yleensä terveyttä edistävä tapahtuma, mutta ärtyvää suolta sairastavilla se aiheuttaa oireita, koska kaasun tuotanto voi olla runsaampaa ja suoleen kerääntyessään aiheuttaa kipua, runsaita ilmavaivoja ja tukalaa oloa vatsassa. FODMAP-hiilihydraatit vetävät myös nestettä suolistoon, mikä voi aiheuttaa löysiä ulosteita ja ripulia.
FODMAP-rajoitteinen ruokavalio ei ole elinikäinen dieetti, vaan hyvinkin yksilöllinen ratkaisu. Runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita ovat mm. ruis, vehnä, ohra, sipuli, valkosipuli, omena, kivelliset hedelmät ja purukumit. Ruokavalion toteuttamisessa kannattaa turvautua aiheeseen ja sopiviin ruokiin perehtyneen ravitsemusterapeutin apuun.
Olemme kirjoittaneet juttusarjan ärtyvän suolen syistä ja hoidosta. Pääset tästä artikkelisarjan ensimmäiseen kirjoitukseen. Kattavasti ärtyvän suolen ruokavaliohoidosta ovat kirjoittaneet blogeissaan myös ravitsemusterapeutit Reijo Laatikainen ja Leena Putkonen. Käy lukemassa heidän kirjoituksiaan täältä ja täältä.
Kirjoittaja: Tomi Valtanen
Lähteet:
Lääkärilehti. Ärtyvän suolen oireyhtymän ruokvaliohoito (5.10.2012) http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/artyvan-suolen-oireyhtyman-ruokavaliohoito/#.VaPalfmz7wE
Terveyskirjasto. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) (27.4.2015) http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068