Pujo-selleri-porkkana-mausteallergia

Pujon siitepölyallergiaan liittyy tuoreruoka- ja mausteallergioita. Pujo-selleri-porkkana-mausteallergia on harvinainen Suomessa, mutta yleisempi Keski- ja Etelä-Euroopassa. Kasvikunnan yleinen entsyymi profiliini aiheuttaa allergian. Joka kolmas pujoallergikko saa oireita yhdestä tai useammasta tähän ristiallergiaryhmään kuuluvista ruoista. Myös pieni osa koivuallergikoista reagoi pääasiassa profiliiniin, jonka vuoksi tässä allergiatyypissä voi olla koivuallergia mukana.

Allergiaoireet ovat tavallisesti lieviä. Suurimmalla osalla vain huulet ja suu kutiavat, mutta myös nielun ja suun limakalvoilla esiintyy turvotusta. Vatsaoireet, kuten vatsakipu ja ripuli ovat mahdollisia, lisäksi ihokosketus voi aiheuttaa kutinaa ja punoitusta, pahimmillaan kosketusnokkosihottumaa. Allerginen nuha ja atooppinen ekseema ovat myös mahdollisia.

Ruokavaliohoidolla vältetään allergian mukanaan tuomia kiusallisia ja hankalia oireita. Ravitsemusterapeutti tukee mielekkään, monipuolisen ja ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion kokoamisessa.