Ahmimishäiriö (bulimia nervosa)

Bulimialla tarkoitetaan ruoan ahmintakohtauksia, jolle on ominaista tavallista suuremman runsasenergisen ruokamäärän syöminen lyhyessä ajassa ja samalla tunne syömisen hallinnan puuttesta. Ahmintaa seuraa tavallisesti katumus ja oksentaminen. Ahmimishäiriöön sairastutaan tavallisesti 15-25-vuotiaana. Sairastuminen alkaa usein tyytymättömyydestä omaan kehoon, itseensä ja tarpeesta laihtua. Laihduttaminen on kuitenkin vaikeaa, koska henkilö nauttii samaan aikaan herkuista. Tästä voi seurata oksentaminen herkkuhetken päätteeksi, josta vähitellen aiheutuu sitkeä ahmimisen ja oksentamisen kierre. Ahminnan ja oksentamisen kierre voivat saada myös alkunsa pyrkimyksestä helpottaa psyykkistä pahaa oloa.

Useimmat ahmimishäiriöön sairastuneet ovat normaalipainoisia ja ulkoisia sairauden merkkejä on vähän. Jatkuvasta oksentelusta voi seurauta jo lyhyen sairastelun jälkeen sylkirauhasten suurentumista, hammaseroosiota, kuumeilu, vatsavaivoja sekä yleistä jaksamattomuutta. Sairauden pitkittyessä voi ilmaantua sydämen rytmihäiriöitä, hampaiden reikiintymistä ja monenlaisia ruoansulatuskanavan häiriöitä.

Ravitsemushoito on tärkeä osa ahmimishäiriöisen hoitokokonaisuutta. Ravitsemusterapeutti auttaa sinua löytämään tarpeisiisi sopivan ruokavalion ja irtautumaan ahmimisen tarpeesta, tukee normaalin ruokasuhteen löytämisessä,  ja hälventää ravitsemukseen liittyviä pelkoja.