Journal of Clinical Investigation -lehdessä heinäkuussa 2015 julkaistussa tutkimuksessa saatiin uudenlaista näyttöä siitä, että erään aivoissa sijaitsevan alueen1 tietyissä hermosoluissa2 normaalisti aktiivisen estrogeenihormonin reseptorin3 aktiivisuudella voi olla merkitys lihavuuden synnyssä, sillä se näyttäisi voivan säädellä sekä uros- että naarashiirien fyysistä aktiivisuutta. Kyseinen aivoalue kuuluu niin sanottuun limbiseen järjestelmään, jolla on merkittävä rooli muun muassa päätöksenteossa.

Aiemmissa tutkimuksissa oltiin saatu vastaavanlaista näyttöä siitä, että reseptorin aktiivisuus vähentäisi lihomisalttiutta. Tässä tutkimuksessa voitiin osoittaa, että tietty mutaatio kyseisen reseptorin geenissä sai aikaan fyysisen aktiivisuuden vähenemistä ja painonnousua ilman lisäravintoa tai muutosta ravinnon laadussa. Tuloksia tuki myös havainto, että näiden hermosolujen stimulaatio tai lisääntynyt ilmentyminen johti lisääntyneeseen fyysiseen aktiivisuuteen ja suojasi ruoan aikaansaamalta lihomiselta. Lisäksi mutaatio näytti lisäävän ravinnon aikaansaamaa lihomisalttiutta, mutta vain uroshiirillä.

Estrogeenit (naishormonit) muodostuvat androgeeneista (mieshormonit) ja myös ihmisen aivoissa voidaan muodostaa estrogeenia. Ihmisellä tunnetaan kaksi eri geenien koodittamaa estrogeenireseptoriproteiinia, ERα (ESR1) ja ERβ (ESR2) ja molemmilla on lisäksi useita muunnelmia. Ihmisillä on aikaisemmin tutkittu ainakin estrogeenireseptori-α:n geenin eri muunnosten ja luuntiheyden yhteyttä (katso esimerkiksi tämä ja tämä linkki).

Nämä olivat mielenkiintoisia uusia ja viittaavat täysin uudenlaiseen mekanismiin fyysisen aktiivisuuden säätelyssä. Tiedetään, että androgeenien (joista estrogeenia voidaan muodostaa) pitoisuudet pienenevät vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Nykykäsityksen mukaan vaihdevuosi-ikäisten naisten lihominen liittyy etenkin vähäiseen liikuntaan, mutta toisaalta vaihdevuosi-ikäisillä naisilla ei ole voitu todeta epidemiologisissa tutkimusta hyppäystä lihavuuden yleisyydessä. Vaihdevuosi-iän jälkeiset hormonaaliset muutokset näyttävät kuitenkin vaikuttavan rasvan jakaantumiseen elimistössä, ja naisten vyötärölihavuuden esiintyminen lisääntyy. Liikunta ja monipuolinen ravinto auttavat kuitenkin ehkäisemään näitä muutoksia.

Tulokset ovat kuitenkin vasta alustavia, eivätkä ole suoraan sovellettavissa ihmisiin. Niihin tulee siis suhteutua kriittisesti ja varauksellisesti. Jäämme kuitenkin odottamaan mielenkiinnolla uusia tutkimuksia aiheesta!

1mediaalinen amygdala

2SIM1-neuronit

3estrogeenireseptori-α

Kirjoittaja: Amanda Harju

Lähteet:

Huhtaniemi I ja Tapanainen J. Steroidihormonien tuotanto ja vaikutusmekanismit. Terveysportti (1.3.2011

Tiittinen A. Vaihdevuosien hormonihoidon vaikutukset kehossa. Terveyskirjasto (24.6.2014) http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01160

Tuimala R ja Tuppurainen M. Estrogeenien synteesi ja vaikutukset. Terveysportti (30.1.2014)

Xu P, Cao X, He Y, Zhu L, Yang Y, Saito K, Wang C, Yan X, Hinton A, Zou F, Ding H, Xia Y, Yan C, Shu G, Wu SP, Yang B, Feng Y, Clegg D, DeMarchi R, Khan S, Tsai S, DeMayo F, Wu Q, Tong Q ja XuJ Y. Estrogen receptor–α in medial amygdala neurons regulates body weight. Clin Invest 2015;125(7):2861-2876.

Kuvat: freedigitalphotos.net / blackzheep ja Kotimaiset kasvikset ry

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s