Toni Ketelä on yksi viime vuosien menestyksekkäimpiä sprinttihiihtäjiä ja hän tähtää Pyeongchangin olympialaisiin 2018 tavoitteenaan arvokisamitali. Toni otti yhteyttä Tomiin hankalien vatsaoireiden takia, jotka olivat heikentäneet suorituskykyä ja olotilaa jo pidemmän aikaa. Hän kertoo seuraavassa omat kokemuksensa valmennuksesta:
Millainen oli lähtötilanteesi?
Lähtötilanteeni oli huono, suorituskyky oli laskenut puolentoista vuoden aikana yli 50%. Ongelmat alkoivat vireystilan heilahteluina, jatkuvana sairasteluna ja loppuvaiheessa oli voimakasta hengenahdistusta. Vuoden jälkeen ensimmäinen diagnoosi oli astman pahentuminen. Hoitona lisättiin astmalääkitystä, ja seuraavan kilpailukauteen kun tultiin, niin tilanne oli täysi katastrofi ja hengitys oli täysin poissa pelistä. Tämän jälkeen alettiin selvittämään mistä oireet johtuvat ja lopullinen syy oli refluksi, joka oli saanut keuhkon limakalvot niin huonoon kuntoon ettei happi enää sitoutunut kroppaan.
Minkälaisia muutoksia havaitsit valmennuksen aikana?
Ravitsemusvalmennuksen myötä muutoksia alkoi tapahtua hitaasti. Noin 2 kk:n jälkeen alkoi tulla tuntemuksia, että nyt on suunta parempaan ja 4 kk:n jälkeen suorituskyky oli palautunut normaalille tasolle. Vieläkin on pientä heittelyä ja happosalpaajien käytössä vaatii rytmittämistä harjoittelun kuormituksen suhteen, mutta edelleen asiat kehittyvät parempaan päin. Myös yleinen vireystila ja jaksaminen parani päivä päivältä, palautuminen harjoittelusta aikoi taas toimimaan ja syödystä ruuasta energia oikeasti tarttui.
Olitko tyytyväinen valmennukseen?
Olin tyytyväinen saamaani ohjaukseen ja sen tuomiin muutoksiin. Ohjausmateriaali oli hyvää, koska on sata muutakin asiaa mitä miettiä, niin tarpeen tullen pystyi vaan sähköpostista lunttaamaan, mikäli esim. FODMAP-ruokavalion perusjutut oli päässyt unohtumaan. Aluksi kävin listan kanssa kaupassa, jotta tuli oikeat tuotteet mukaan. Nopeasti pääsi rutiineihin, jolloin ei enää tarvinnut niin paljon miettiä mitä ostaa.
Voinkin suositella valmennusta myös muille.
– Toni Ketelä

IMG_20170517_111654_01