Uudessa Etelä-Kalifornian yliopistossa tehdyssä Brandhorstin ja kollegoiden pilottitutkimuksessa havaittiin, että ajoittaista paastoa imitoimalla (FMD eli human fasting mimicking diet) voidaan mahdollisesti aikaansaada joitakin hyödyllisiä vaikutuksia surrogaattimarkkereihin, kuten verensokeriin tai C-reaktiiviseen proteiiniin (tulehdusmarkkeri). Tutkimuksessa ei siis mitattu merkittäviä kliinisiä päätetapahtumia, kuten sairastumista diabetekseen tai sydän- ja verisuonitauteihin.

Sukupuolen ja iän mukaan ositetulla otannalla valitut tutkittavat satunnaistettiin FMD- ja vertailuryhmään. Tutkijat kokeilivat yleisterveillä aikuisilla ihmisillä uudenlaista, 5 päivänä kuukaudessa toteutettavaa ruokavaliota kolmen kuukauden ajan. Tutkittavat söivät näiden päivien aikana kasvipohjaisia keittoja, energiapatukoita, energiajuomia, napostelupaloja/lastuja (chip snacks?), kamomillateetä ja kasviperäistä ravintolisää tablettimuodossa, ja saivat energiaa 34—54 % normaalista saannista. Samansuuruisen vertailuryhmän (n = 19) tuli puolestaan noudattaa normaalia ruokavaliota. Tutkittavien ruokavalion noudattamista seurattiin ja 5 % alkuperäisistä tutkittavista jätettiin pois ulos tutkimuksesta heikon komplianssin vuoksi ja 14 % tutkittavista jäi tutkimuksesta pois muista, kuin ruokavalioon liittyneistä syistä. Nämä eivät kuitenkaan kuuluneet tutkimuksen lopulliseen 38 osallistujaan.

Tutkimuksen päätulos oli ihmisten osalta seuraava: ajoittaista paastoa imitoiva ruokavalio voi saada ihmisillä aikaan hyödyllisiä muutoksia ikään liittyvien sairauksien riskitekijöissä. Tutkijat eivät vielä kuitenkaan suosittelleet tämänkaltaista ruokavaliota ihmisille ja muistuttivat, että myös paastolla voi olla haitallisia vaikutuksia. Tutkimus julkaistiin Cell Metabolism -lehdessä heinäkuussa 2015.

Tuloksiin tulee suhtautua kriittisesti ja ne ovat vasta alustavia. Olen kirjoittanut paaston mahdollisista terveysvaikutuksista aikaisemmin tässä artikkelissa.

Lähteet:
Brandhorst S, Choi I, Wei M, Cheng C, Sedrakyan S, Navarrete G, Dubeau L, Yap L, Park R, Vinciguerra M, Di Biase S, Mirzaei H, Mirisola M, Childress P, Ji L, Groshen S, Penna F, Odetti P, Perin L, Conti P, Ikeno Y, Kennedy B, Cohen P, Morgan T, Dorff T ja Longo V. A periodic diet that mimics fasting promotes multi-system regeneration, enhanced cognitive performance, and healthspan. Cell Metab. 2015;22(1):86-99.
Kuva: Kotimaiset Kasvikset Ry

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s