Vuoden 2015 ruotsalaisten ravitsemussuositusten keskeinen sanoma on, että suurin osa ihmisistä tietää tarkalleen, kuinka heidän tulisi syödä ja jokainen löytää oman tiensä. Suositukset auttavat kuitenkin soveltamaan terveydelle ja ympäristölle kestäviä elintapoja omaan elämään ja pienilläkin muutoksilla voidaan saada paljon aikaiseksi.


Ruotsalaisten suositusten ruoka-aineryhmittäiset ja muut pääpointit:
– Syö enemmän: kasviksia, hedelmiä, marjoja, kalaa ja äyriäisiä sekä pähkinöitä ja siemeniä
– Vaihda näihin: täysjyvävilja, terveelliset rasvat ja vähärasvaiset maitotaloustuotteet
– Syö vähemmän punaista ja prosessoitua lihaa, suolaa ja sokeria
– Käytä vähemmän alkoholia
– Liiku

Suositukset julkaistiin huhtikuussa 2015. Niiden päälinjaukset ovat yhteneväiset suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa, mutta ne on muotoiltu eri tavoin. Molemmissa suosituksissa huomioidaan väestön lisääntynyt terveys- ja ympäristötietoisuus. Toisia tämä ihastuttaa, toisia vihastuttaa. Ensimmäisten mielestä terveyttä tulisi tarkastella yksilöä laajemmin: myös ympäristön ja tulevien sukupolvien terveytenä, sillä elämme jatkuvassa vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.

Ruotsalaiset suositukset ovat enemmän ruoka-aineisiin kuin ravintoaineisiin keskittyviä. Ne saattavatkin soveltua heikommin ruokapalveluiden suunnitteluun, mutta olla samalla paremmin sovellettavissa yksilötasolle. Suosituksissa annetaan myös vinkkejä siihen, kuinka suositeltavia ruoka-aineita voisi käyttää tavallisessa arjessa. Koska Suomessakin ollaan keskusteltu enemmän ruoka-aineisiin painottuvista ravitsemussuosituksista, voimme mielenkiinnolla seurata, kuinka suositukset otetaan Ruotsissa vastaan.

Tulevien yhdysvaltalaisten ravitsemussuositusten (julkaistaan 2015) keskeinen sanoma ja painopiste näyttäisi olevan puolestaan monipuolisen ruokavalion kokonaisuudessa. Suositeltavan kokonaisuuden voi koostaa Anna Maria Siega-Rizin (epidemiologian ja ravitsemustieteen professori, University of North Carolina at Chapel Hill) mukaan joko yhdysvaltalaisittain, välimerellisesti tai kasvisruokavaliona. Voit lukea lisää tulevista suosituksista tästä Los Angeles Times -lehden artikkelista.

Lähteet:

Dayton L. For new dietary guidelines, U.S. panel looks at the whole plate. Los Angeles Times (1.8.2015).

Find your way to eat greener, not too much and be active. Livsmedelsverket 2015. http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/english/food-habits-health-environment/dietary-guidelines/kostrad-eng.pdf?id=8140

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s