Perheessä koetut stressitekijät – taloudelliset vaikeudet, perheen hajoaminen tai konflikti, äidin terveyskäyttäytymiseen liittyvät riskit ja näiden muodostama kokonaistressin indeksi – olivat yhteydessä nuoren ylipainoon tai lihavuuteen (äidin riskikäyttäytyminen nuorilla miehillä ja kokonaistressin indeksi nuorilla naisilla, mutta ei miehillä).


Nuoret, joita oli National Longitudinal Study of Youth 1979 -aineistoon perustuvassa Houstonin yliopiston tutkimuksessa yhteensä 4 762, olivat syntyneet vuosien 1975 ja 1991 välillä. Stressitekijöitä mitattiin 15 ikävuodesta eteenpäin ja painoindeksi mitattiin, kun nuori täytti 18-vuotta.

Tässä tutkimuksessa on mielenkiintoista se, että tulos erosi nuorilla miehillä ja naisilla. Tulos antaa viitteitä siitä, että stressi voi mahdollisesti vaikuttaa nuorten painoon eri tavoinTutkimus ei kuitenkaan kerro syy-seuraussuhteesta ja tuloksiin on muutenkin syytä suhtautua kriittisesti.

Nykykäsityksen mukaan stressi on kuitenkin yksi ylipainon ja lihavuuden riskitekijöistä. Lasten ja nuorten lihavuudesta voit lukea lisää esimerkiksi täältä. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan uutta tutkimustietoa aiheesta.


Kirjoittaja: Amanda Harju


Lähteet:

Hernandeza D ja Pressler E. Gender disparities among the association between cumulative family-level stress & adolescent weight status. Preventive Medicine 2015;75:60-66. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743515000158


Kuva: freedigitalphotos.net / stockimages

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s