HYKS:n ja Helsingin yliopiston katsauksessa saatiin viitteitä siitä, että suoliston bakteerit saattavat olla yhteydessä Parkinsonin taudilta mahdollisesti suojaaviin tekijöihin, kuten kahvin juontiin. Katsausartikkeli julkaistiin uusimmassa Journal of Parkinson’s Disease -lehtijulkaisussa.

Kahvin juonti on aikaisemmissa tutkimuksissa yhdistetty noin 33 % pienempään Parkinsonin taudin riskiin, mutta ilmiön mekanismit ovat edelleen huonosti tunnettuja, eikä syy-seuraussuhteesta ole myöskään luotettavaa tietoa. Tiedetään myös, että jopa 80 % Parkinsonin tautia sairastavista potilaista voi kärsiä ummetuksesta ja Parkinson-potilaiden suolistomikrobiston koostumus poikkeaa normaalista. Esimerkiksi Prevotellaceae-bakteerien määrä on potilailla usein tavanomaista vähäisempi.

Parkinsonin taudin tutkimuksissa on paneuduttu viime vuosina suolistoon liittyviin tekijöihin, joten odotamme mielenkiinnolla lisää tutkimuksia ja tutkimustuloksia aiheesta, sillä aihe on tärkeä ja lisää tutkimusta tarvitaan.

Kirjoittaja: Amanda Harju

Lähteet:

Potilaan lääkärilehti. Suoliston bakteereilla ehkä rooli Parkinsonin taudin kehittymisessä (13.07.2015) http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/suoliston-mikroeliostolla-ehka-rooli-parkinsonin-taudin-kehittymisessa/#.VaOXzodhP8-

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s