Laihuushäiriö (anoreksia nervosa)

Laihuushäiriö (anoreksia nervosa) on moniulotteinen sairaus, jossa henkilö aiheuttaa ja ylläpitää itsellään tarkoituksellisesti nälkiintymistilaa. Anoreksiaa sairastava tuntee itsensä liian lihavaksi, vaikka saattaisikin olla alipainoinen. Laihduttamisen ajattelu täyttää koko elämän. Laihuushäiriö ilmenee ensisijaisesti nuorilla tytöillä ja naisilla, mutta myös pojat sairastavat sitä.

Laihuushäiriö saa tavallisesti alkunsa laihdutusyrityksestä, joka riistäytyy käsistä. Häiriössä henkilö pyrkii pudottamaan painoaan jatkuvasti ja pitämään painoaan alhaisena välttämällä syömistä ja ravitsevia ruokia, kehittämällä rituulinomaisia ruokailutottumuksia, liikkumalla pakonomaisesti sekä toisinaan käyttämällä ulostus- ja nesteenpoistolääkkeitä.  Näiden avulle laihuushäiriöinen pyrkii saamaan vartalonsa omaan hallintaansa.

Ravitsemushoito on tärkeä osa laihuushäiriöisen hoitokokonaisuutta. Ravitsemusterapeutti auttaa sinua löytämään tarpeisiisi sopivan ruokavalion, tukee normaalin ruokasuhteen löytämisessä ja hälventää ravitsemukseen liittyviä pelkoja.