Emme malttaneet olla jakamatta tätä tuoreempaa, herkullista ja aivan käden käänteessä syntyvää mysliä! Tavallisesti mysliksi mielletään kaurahiutaleista, pähkinöistä ja siemenistä sekä kuivatuista hedelmistä tehty sekoitus, mutta tämän reseptin avulla voit tuunata sekoituksesta tuoreemman, säädellä sokerin ja suolan määrää ja pysyä pitkään kylläisenä. Teimme myslin kaurasuurimoihin, mutta myös muiden viljojen suurimoista tai eri viljoja sekoittamalla voi tehdä myslistä mieleistään. Kauran sisältämä beetaglukaani voi edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina ja beetaglukaanikuidut voivat auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista aterian yhteydessä (väittämien ehdot).

Täysjyväviljan sisältämät viljan kuorikerrokset sisältävät monia bioaktiivisia yhdisteitä: kuidun lisäksi esimerkiksi vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja muita fytokemikaaleja. Kaura on myös hyvä kasviproteiinin lähde ja tämänkin reseptin valmiin annoksen sisältämästä proteiinista (vähintään 24,5 g raejuuston tai härkäpapurouheseoksen kanssa, 14,5 tofun kanssa) noin 6,5 g tulee kaurasta. Kaura on myös luontaisesti gluteeniton vilja, joten se sopii suurelle osalle keliaakikoista. Kaura ei myöskään aiheuta yleensä oireita ärtyvää suolta (IBS) sairastavilla potilailla.

Kypsien täysjyväsuurimoiden lisäksi mysliin kannattaa lisätä raejuustoa, marjoja ja ripaus pähkinöitä, siemeniä tai öljyä. Nämä tekevät aamupalasta täyttävän, maistuvan ja monipuolisen, nälkä pysyy poissa pitkään ja pysyt koko aamupäivän virkeänä. Jos aamupalasta haluaa tuhdimman, voi myslin nauttia maidon tai kasvimaidon kanssa.

Mysli on luontaisesti gluteeniton, maidoton ja laktoositon. Raejuustolisukkeen voi korvata esimerkiksi maustamattomalla tofulla ja maidon kasvimaidolla, jolloin koko annos on maidoton. Mikäli maito sopii, mutta laktoosi ei, saatavilla on myöskin laktoositonta raejuustoa ja maitoa.

*G = gluteeniton; L = laktoositon; K = sopii kasvisruokavalioon; M = maidoton; VF = vähän FODMAP-hiilihydraatteja

Ainesosat:

45 g kokonaisia kaurasuurimoita (keliaakikoille sopivat puhtaat kauratuotteet ja sopivat kauraryynit löytyvät täältä)

Runsaasti keitinvettä

100 g marjoja (esim. mustikka, mansikka ja vadelma sopivat FODMAP-rajoitteiseen ruokavalioon, tyrni ja mustaherukat voivat aiheuttaa oireita. Eri marjojen sopivuus on kuitenkin yksilöllistä)

100 g rasvatonta tai vähärasvaista raejuustoa / maustamatonta tofua. Mikäli raejuusto ei sovi ruokavalioon ja tofu ei maistu, voi kokeilla esimerkiksi n. 40 g sellasta härkäpapurouheseosta, joka on valmis käytettäväksi (ei sovi kuitenkaan FODMAP-ruokavalioon eikä keliaakikolle. Tarkista myös pakkauksesta, ettei vaadi esivalmisteluja!).

Pähkinöitä, siemeniä tai soijapapuhiutaleita* voi lisätä esim. 1 – 2 rkl myslin sekaan, tai ne voi korvata käyttämällä 1 tl pellavansiemen-, rypsi-, camelina-, saksanpähkinä- tai hampunsiemenöljyä. *Huom! Soijapapuhiutaleet eivät sopi FODMAP-rajoitteiseen ruokavalioon.

Maun mukaan maltillisesti jodioitua suolaa (mieluiten mineraalisuolaa, josta natriumia vähennetty)

Lisämakeutusta maun mukaan, esim. hedelmää (huom! kaikki hedelmät eivät sovi FODMAP-rajoitteiseen ruokavalioon, esim. banaani ja kiivi sopivat) tai Stevia-nimellä tunnettua kaloritonta makeutusainetta (stevioliglykosideja)

Halutessaan esim. 1 – 2,5 dl maitoa/kasvimaitoa. Ainakin makeuttamattomat riisi- ja mantelimaitojuomat sopivat hyvin FODMAP-rajoitteiseen ruokavalioon.

Ohje:

Huuhtele kokonaiset täysjyväsuurimot runsaassa vedessä siivilässä ennen niiden keittämistä kattilassa tai mikrossa ilman kantta. Keitä suurimoita runsaassa vedessä noin 20 minuuttia. Huuhtele tämän jälkeen kypsät suurimot kylmällä vedellä lävikössä/siivilässä. Lisää suurimoiden sekaan haluamasi mausteet ja lisukkeet. Nauti!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s