Herkullinen puuro syntyy hetkessä myös kvinoasta (quinoa), jonka kivennäisainepitoisuus on korkea, sillä se syödään kokonaisina siemeninä. Kvinoassa on myös runsaasti proteiinia, noin 14 grammaa sadassa grammassa kuivapainosta ja viljan sisältämä rasva on terveydelle edullista. Kvinoa onkin erinomainen vaihtoehto heille, jotka haluavat vaihtelua tavanomaisen kaurapuuron rinnalle ja heille, joille tavanomaiset kotimaiset viljat eivät sovi. Monipuolisuus on aina hyväksi. Ennen kaikkea suosittelemme kuitenkin kokeilemaan tätä puuroa sen herkullisen maun ja hauskan pureskeltavuuden vuoksi! Lisäksi puuroon kannattaa lisätä raejuustoa, marjoja ja ripaus öljyä, pähkinöitä tai siemeniä. Nämä tekevät aamupalasta täyttävän, maistuvan ja monipuolisen, nälkä pysyy poissa pitkään ja pysyt koko aamupäivän virkeänä.

Puuro on gluteeniton, maidoton ja laktoositon. Raejuustolisukkeen voi korvata esimerkiksi maustamattomalla tofulla, jolloin koko annos on maidoton. Mikäli maito sopii, mutta laktoosi ei, saatavilla on myöskin laktoositonta raejuustoa. Kvinoan tuotannon eettisyydestä on ollut myös keskustelua, mutta Suomesta saa halutessaan myös kotimaista kvinoaa.

*G = gluteeniton; L = laktoositon; K = sopii kasvisruokavalioon; M = maidoton; VF = vähän FODMAP-hiilihydraatteja

Ainesosat:

45 g kvinoaa (kokonaisia siemeniä)

2 – 2,5 dl vettä (tai maitoa/kasvimaitoa, mikäli puuroon kaipaa lisää täyttävyyttä. Ainakin makeuttamattomat riisi- ja mantelimaitojuomat sopivat hyvin FODMAP-rajoitteiseen ruokavalioon)

100 g marjoja (esim. mustikka, mansikka ja vadelma sopivat FODMAP-rajoitteiseen ruokavalioon, tyrni ja mustaherukat voivat aiheuttaa oireita. Eri marjojen sopivuus on kuitenkin yksilöllistä)

100 g rasvatonta tai vähärasvaista raejuustoa / maustamatonta tofua

1 tl pellavansiemen-, rypsi-, camelina-, saksanpähkinä- tai hampunsiemenöljyä. Myös pähkinöitä tai siemeniä voi ripotella puuron päälle.

Maun mukaan maltillisesti jodioitua suolaa (mieluiten mineraalisuolaa, josta natriumia vähennetty)

Lisämakeutusta maun mukaan, esim. hedelmää (huom! kaikki hedelmät eivät sovi FODMAP-rajoitteiseen ruokavalioon, esim. banaani ja kiivi sopivat) tai Stevia-nimellä tunnettua kaloritonta makeutusainetta (stevioliglykosideja)

Ohje:

Huuhtele kvinoa huolellisesti kapeareikäisessä siivilässä ennen puuron keittämistä kattilassa tai mikrossa. Keitä puuroa 15 minuuttia ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää lopuksi puuroon mausteet ja lisukkeet. Nauti!

P.S. Mikäli käytät kvinoaa hiutaleina, ei kvinoaa tarvitse huuhdella. Tarkista tällöin myös keitto-ohje pakkauksesta. Hiutaleista saat erilaista, puuromaisempaa puuroa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s