Lihavan ahmimishäiriö (BED eli binge eating disorder) on yleisin syömishäiriö, jota ilmenee 2 – 3 %:lla aikuisista, useammin naisilla kuin miehillä. Ahmimishäiriöitä esiintyy erityisesti vaikeasti ja sairaaloisesti lihavien joukossa. BED-potilaat ovat tavallisesti tehneet useita laihdutusyrityksiä ja suuret painonvaihtelut ovat heille tyypillisiä.

Ahmintahäiriölle on tunnusomaista suuret ja toistuvat ahmimiskohtaukset tai tunne, ettei kykene hallitsemaan eikä keskeyttämään syömistä. Ahmintakohtaukseen liittyy vähintään kolme seuraavana mainittua piirrettä: epätavallisen nopea syöminen, epämukavan täydeksi syöminen, suurten ruokamäärien syöminen ilman näläntunnetta, isojen ruokamäärien syöminen yksin niiden häpeämisen vuoksi, ja näitä seuraava itseinho, masennus ja syyllisyys. Ahmintahäiriössä amintaoireisiin liittyy myös voimakasta ahdistuneisuutta ja ahmintakohtauksia on vähintään kerran viikossa 3 kuukauden aikana.

Ahmimishäiriöisten ongelmat itsehallinnan kanssa, kuten kyvyssä säädellä ajatuksia, tunteita ja käyttäytymistä, viittaavat  kognition ja tunteiden toimintahäiriöön, jolla on suuri rooli ahmimishäiriön synnyssä ja yllä pysymisessä. Tästä aiheesta julkaistiin ensimmäinen systemaattinen katsaus International Journal of Eating disorders -lehdessä maaliskuussa 2015. Katsauksessa oli mukana lähes 60 tutkimusta ja se osoitti, että ahmishäiriöisillä on enemmän kognitiivisen toimintakyvyn häiriöitä kuin yli- ja normaalipainoisilla, kun henkilöitä altistetaan ärsykkyille, jotka liittyvät syömiseen, ruokaan tai kehonkuvaan. Kognitiivisella toimintakyvyllä tarkoitetaan tiedon hankintaan, varastoimiseen ja käyttämiseen liittyvää toimintaa. Kun tutkimuksissa käytettiin neutraaleja stimulantteja (eivät liittyneet syömiseen, ruokaan tai kehonkuvaan), ne vaikuttivat vähemmän BED-potilaiden kognitiivisiin kykyihin. BED-potilailla havaittiin myös yleisesti enemmän tunnehäiriöitä kuin yli- ja normaalipainoisilla.

Katsaus tukee aikaisempaa tutkimusnäyttöä siitä, että BED-potilailla on voimakkaampi ruokaan liittyvä palkitsemisherkkyys. Ahmimishäiriöiset osoittavat suurempaa huomiota ruokaan liittyviä ärsykkeitä kohtaan (erityisesti runsasenergistä ruokaa), jonka lisäksi heidän on havaittu vähättelevän syötyjä ruokamääriä. Ruokaan liittyvä ärsyke aiheuttaa myös voimakkaamman vasteen (verrattuna normaali- ja ylipainoisiin) sellaisella aivoalueella, jonka ajatellaan olevan yhteydessä palkitsemisjärjestelmään.

Katsaus osoittaa, että psykologiset hoitokeinot ovat tärkeä osa BED-potilaiden hoitoa myös kognitiivisen toimintakyvyn ja tunnehäiriöiden osalta. Kognitiivista käyttäytymisterapiaa on jo käytetty menestyksekkästi anoreksia nervosan hoidossa ja se näyttää myös lupaavalta hoitokeinolta BED-potilaiden hoidossa. Ahmimishäiriön seulominen ylipainoisilta ja lihavilta onkin tärkeää, jotta he saavat asianmukaista hoitoa!

Kirjoittaja: Tomi Valtanen

Lähteet:

Kittel R, Brauhardt A ja Hilbert A. Cognitive and emotional functioning in binge-eating disorder: A systematic review. International Journal of Eating Disorders 2015.

Syömishäiriöt. Käypä hoito –suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Julkaistu 11.12.2014.

Kuva: freedigitalphotos.net /

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s